top of page

דיקור סיני אקנה

אקנה וולגריס (Acne Vulgaris) , המכונה גם בשם "פצעי בגרות" או "חצ'קונים" היא מחלה דלקתית כרונית אשר נובעת מזיהום ביחידה הפילוסבצאית בעור ומאופיינת בהופעת סוגי נגעים שונים על פני העור כגון קומדונים, פפולות, פוסטולות וציסטות מלאות נוזל.

במקרים רבים מדובר בנגעים שטחיים על פני העור אך ישנם מקרים בהם הנגעים עמוקים יותר.

לרוב, פצעי האקנה מופיעים באיזור הפנים, החזה והגב העליון, במקומות בהם זקיקי השערה הם הגדולים ביותר בגוף כאשר לא ניתן לחזות את הופעת הפצעונים.

מסיבה שאינה ברורה לרפואה המערבית, האקנה נפוץ יותר בקרב גברים מאשר נשים, לעומת זאת ידוע כי בקרב נשים, שכיחות הופעת האקנה וחומרתה קשורות לרוב למחזור החודשי, ונפוץ יותר שביטוי האקנה יגבר בתקופת טרום הוסת. ייתכן כי האקנה תחמיר או תיטיב בקרב נשים במהלך ההריון.

באופן כללי, מצב פצעי האקנה יחמיר יותר בחורף וישתפר בקיץ, כנראה בגלל יתרון אור השמש.

מאמר זה נועד לסייע לסובלים מאקנה במציאת פתרון טבעי לבעיה ממנה הם סובלים. המאמר סוקר בקצרה את האבחנה והדרכים לטיפול באקנה ברפואה מערבית ורפואה סינית. 

אבחנה וטיפול באקנה ברפואה המערבית

הטיפול והאבחנה באקנה רפואה המערבית מסתמכים בעיקר על אבחנה ויזואלית של צורת הנגעים.

הטיפול באקנה שטחי מתמקד בעיקר בנטילת משחות שונות המכילות קלינדאמיצין או אריתרומיצין, איזוטרטינואין ותרופות נוספות.

אם מדובר באקנה עמוק הטיפול ישלב גם מתן תרופה אנטיביוטית בכדורים.

באין ברירה, הטיפול המוצע כיום על ידי רופא מערבי יעיל אך ורק בנטילה ממושכת של תרופות אנטיביוטיות אלו למשך מספר חודשים עד מספר שנים, ולטיפול מסוג זה תופעות לוואי שונות כגון בעיות עיכול, סחרחורות ופיגמנטציה של העור. לתרופות המכילות טרטינואין ואיזוטרטינואין (דוגמת רואקוטן ) המיועדות לטיפול באקנה עמוק תופעות לוואי קשות יותר הכוללות בין היתר הפרשות מאיזורי המין, עיניים יבשות, שפתיים סדוקות, נוקשות בשרירים ו/או כאבי גב תחתון וסכנות רבות בשימוש בזמן הריון או הנקה.

 

אז מהו הפתרון הטבעי יותר עבור אקנה? מתברר שיש לרפואה הסינית לא מעט להציע לסובלים מאקנה, מדובר בתהליך ריפוי בדגש על טיפול משולב- גם בענף- אותם פצעים לא נעימים שמופיעים על העור וגם בשורש- באיזון הגוף על מנת שהאקנה לא תשוב ותראה יותר עור...

 

אקנה ורפואה סינית

אקנה ברפואה הסינית היא מחלה המבטאת חום ולחות המצויים בגוף. צבעם האדום של הפצעונים מעיד על חום בעוד הנוזל המצוי בתוכם מייצג את הלחות. מבחינת הרפואה הסינית, האקנה שכיחה יותר בקרב גברים משום טבעם היאנגי ביחס לנשים, אשר נוטות יותר ליין. האקנה שכיחה בעיקר בגיל ההתבגרות, בו החום והתקיעות מתבטאים בעוצמה רבה יותר על ערוצי הקיבה, הריאות והכבד.

בין הגורמים המעלים את שכיחות האקנה נמנים תזונה לקויה (בעיקר אכילה רבה של מזון שומני וחריף, ג'אנק פוד, מזון מעובד, משומר וכד'), תחושת מתח ,סטרס ותסכול, עישון מופרז, שתיית אלכוהול מופרזת וקיום יחסי מין בתדירות גבוהה לאורך זמן.

 

הרפואה הסינית היא רפואה "עגולה", משמע שגם בשלב האבחון אין אנו מתמקדים רק בבעיית המטופל אלא גם בתמונה הכוללת והרחבה של התסמינים השונים שהוא מציג, למשל- בין התסמינים הנלווים לאקנה הנגרם מחום בריאות ניתן להבחין גם בפנים אדומות, תחושת חום, לשון אדומה וחיפוי צהוב.

לעומת זאת, באקנה הנובע מחום בקיבה ובמעי הגס נבחין במקבצי פצעונים בעיקר באיזור הפה והלחיים, עור שמנוני, ריח רע מהפה, תיאבון מוגבר וצמא, פה יבש, יציאות קשות ויבשות, שתן כהה בעל ריח רע וסימנים נוספים המעידים על הימצאות חום במערכת העיכול.

כאמור, האבחנה ברפואה הסינית הינה מקיפה ויסודית, ולכן רק לאחר תשאול, בדיקת הדופק ולשון המטופל על ידי מטפל מנוסה ניתן יהיה לקבוע תכנית טיפול בהתאמה אישית.

 

טיפול באקנה ברפואה סינית

הטיפול באקנה ברפואה סינית הוא שילוב של טיפול בדיקור סיני וצמחי מרפא. דיקור סיני לטיפול באקנה יתמקד לרוב בנקודות המסייעות בהוצאת חום, סילוק ליחה ולחות וקירור הגוף, כמו גם צמחי מרפא בעלי איכות קרירה לטיפול בריאות, מניעי צ'י ודם לטיפול בכבד, מסלקי חום ולחות לטיפול בקיבה והמעי הגס וכד', כל מטופל יטופל בהתאם לתכנית הטיפולית שנקבעה לו לאחר אבחון מקיף שייערך במפגש הראשון.

לשם טיפול מיטבי באקנה ברפואה סינית ,במהלך תקופת הטיפול על המטופל ליטול את מרשם הצמחים שהותאם לו יחד עם טיפולי הדיקור הסיני.

 

אקנה ותזונה נכונה

מנסיוני, חלק נוסף וחשוב לא פחות בטיפול באקנה הוא תזונה נכונה. על כן חלק בלתי נפרד מתהליך הטיפול הוא בניית תפריט תזונה מותאם מטופל כבר בתחילת תהליך הריפוי.

שמירה על תפריט הנכון עבור המטופל יכולה לסייע רבות בריפוי האקנה, האטת התהליך הדלקתי ושיפור משמעותי במראה הפצעונים.

השמירה על תזונה נכונה תורמת רבות להעלאת מודעות המטופל למזונות המצויים סביבו, נגישים לו ומתאימים לו אישית, ל"אקלים הפנימי" שלו.

מאחר וברפואה הסינית האקנה נחשבת ברוב המקרים מחלה הקשורה לחום משולב עם לחות (שבמקרים מורכבים יותר יכונה רעילות) מזונות הבחירה עבור מצבים אלו יהיו מזונות מקררים, מסלקי חום מהריאות, הכבד והקיבה, מניעי צ'י ודם הכבד ומטהרי רעילות.

 

בין המזונות העוזרים בטיפול באקנה ניתן למצוא:

 

  • אצות כמו ספירולינה ואצה כחולה, רימונים, מלפפון, קטניות כמו שעועית מש, אדוקי, נבטי אלפלפה ונבטי סויה.

  • מזונות עשירים בבטא קרוטן הידוע כנוגד חמצון חזק ביותר, חיוני לריפוי רקמות הגוף ומסייע בתחזוקת עור הגוף והפנים. ניתן למצוא בטא קרוטן במזונות כתומים-צהובים-אדומים או ירוקים כמו דלעת, זרעי דלעת, גזר, בטטה, שסק, עשב חיטה, סלק, עלי סלק, פטרוזיליה, נענע, עלי שן הארי (Dandelion), כרוב עלים (Kale), גרגיר הנחלים, כרפס, ופקעות ורדים (חולטים ושותים כמו תה).

  • מומלץ להוסיף לאוכל תבלינים בעלי איכות מקררת או קרירה כמו כורכום, סומק, אורגנו, פפריקה מתוקה, ולריאן וקמומיל.

  • חשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה של מים ו/או תה ירוק במהלך היום.

 

  • שמן אורגנו ואומגה 3 לטיפול באקנה: שני חומרים נוספים אשר נחקרו רבות בשנים האחרונות ונמצאו כיעילים בטיפול באקנה הינם שמן האורגנו ואומגה 3.  שמן אורגנו מכיל שני חומרים פעילים נוגדי דלקת בשם תימול (Tymol) וקרווקרול (Carvarcrol) וניתן להיעזר בו לטיפול באקנה בשימוש חיצוני למריחה על העור (בשילוב שמן זית או קוקוס) או לנטילה בכמוסות. גם אומגה 3 הינו חומר שנמצא יעיל לטיפול באקנה משום היות נוגד דלקת ונוגד חמצון מובהק המסייע לגוף בהתמודדות עם אקנה.

 

המזונות הפחות מומלצים עבור הסובלים מאקנה:

 

  • מזונות בעלי איכות חמה, מלחלחים, מעובדים, מתוקים ושומניים כמו ג'אנק פוד (פיצה, המבורגר, שווארמה, פלאפל וחבריהם, אוכל מטוגן, חריף ושומני)

  • מזונות מתוקים (עוגות, עוגיות, חטיפי "אנרגיה" וכד')

  • פירות ים בעלי איכות מחממת (שרימפס, אויסטרים) או דג הרינג

  • מזונות מחיטה לבנה (לחם לבן, פיתות, פסטה מקמח לבן)

  • חלב פרה ומוצריו (קוטג', גבינה, אקטימל, שוקו וכד', ואם כבר חלב אז עדיף חלב עיזים על פני חלב פרה)

  • תבלינים מחממים כמו פלפל שחור, צ'ילי, כמון, זרעי כוסברה, זרעי חילבה, קינמון

  • רטבים מעובדים (קטשופ, אלף האיים, צ'ילי מתוק, מיונז וכד').

  • להימנע מעישון ומשתיה מחממת,ממותקת ו/או מוגזת כמו משקאות "אנרגיה", אלכוהול, קפאין, קולה ומיצים מלאכותיים, כל אלו עלולים להחמיר את מצב האקנה ולהקשות על תהליך הריפוי והתחדשות העור.

יש לך עוד שאלות על טיפול באקנה ברפואה סינית?

לשאלות נוספות השאר פרטיך ואשוב בהקדם

bottom of page