top of page

ראש השנה בגינת הקיסר

 

מאמר מיוחד לראש השנה על סגולותיהם התזונתיות של הרימון, הדג, התפוח והדבש ברפואה הסינית
רפואה סינית
רפואה סינית
רפואה סינית

בפתחה של כל שנה חדשה חוזר על עצמו טקס עתיק יומין, ארוחת חג ראש השנה שמביאה איתה מאכלים שונים, כל אחד מהם מסמל ברוח החג רמזים טובים לשנה שתגיע. אך מהו ערכם התזונתי של מאכלים אלו לפי הרפואה הסינית? בספיישל מיוחד וחגיגי – הנה מה שיש לרפואה הסינית לספר על כל אחד מהם, ובסוף יש גם מתכון :) 

 

הרימון ברפואה הסינית

 

לרימון מקום של כבוד גם ברפואה הסינית, צבעו האדום העז משייך אותו ליסוד האש, המבטא את הקיסר המושל ברחבי הממלכה- הלב. טעמו החמוץ- מתוק והאנרגטיקה החמימה שלו הופכים אותו לפרי חשוב מאוד לחיזוק דם וניקוי רעלים, ככזה הוא מסייע לניקוי לחות מכלי הדם, כמו כולסטרול או רובד טרשתי הנצמד או דפנות העורקים (עיכוב חמצון LDL). מבחינה מערבית הוא נחשב לפרי נוגד חמצון (אנטי אוקסידנט) חזק מאוד בגלל היותו עשיר בפוליפנולים.

ברפואת צמחי המרפא הסיניים נחשבת קליפת הרימון (shi liu pi) כמסייעת בעצירת שלשולים בגלל אופיה האסטריגנטי (בעלת איכויות מכווצות), היא גם מסייעת במיגור טפילים במעי ועצירת דימומים שונים בצורת נטילה של אבקה.

 

* לחיזוק הגוף וניקוי הדם מומלץ לשתות כוס רימונים אחת ליום. ניתן לשלב אותו חי בסלט או ברכז כתוספת לתבשילים שונים כמו ממולאים, אורז ורטבים שונים.

תפוח עץ ברפואה הסינית

 

התפוח נחשב בתזונה הסינית לבעל אנרגטיקה קרירה וטעמו מתוק- חמוץ, הוא מסייע להפחתת חום גוף, הזנה של נוזלים והקלה על יובש. הוא מלחלח ריאות ומחזק תיאבון. , אכילת תפוחים על בסיס קבוע מסייעת בעיכוב התפתחות חיידקים ומחלות בדרכי העיכול בגלל החומצה המאלית והחומצה הטרטרית המצויות בו. קליפת התפוח מכילה פקטין המסייע לתנועת מעיים טובה יותר. הריוניות רבות מספרות שתפוח מסייע להן בהתמודדות עם בחילות בהריון, גם זה בגלל הפקטין שמכילה קליפת התפוח.

התפוח מסייע גם לסילוק ריח רע מהפה ומועיל לטיהור חום ורעילות מהכבד (בעיקר תפוח ירוק), מסייע להורדת כולסטרול ובטיפול במחלות נשימה.

 

דבש ברפואה הסינית

 

הדבש (feng mi ברפואת הצמחים הסינית) משפיע על  הריאות, המעי הגס והטחול. הוא נחשב למלחלח יובש, מזין יין ומחזק את הטחול, אשר לו תפקיד עיקרי בפעולת העיכול בגופנו לפי הרפואה הסינית, לכן ביכולתו לסייע בבעיות יובש כמו עצירות על רקע חום, צרידות, ושיעול יבש.

הדבש טוב גם לנטרול מצבי רעילות שונים ושיכוך כאבים, לכן אפשר להיעזר בו במקרים של פצעים בפה, כאבי בטן, כיב קיבה וסינוסיטיס על רקע חום. דבש מסייע גם למצבי תקיעות בכבד המתבטאים במתח נפשי, כעס ולחץ דם גבוה.  איכותו הנייטרלית של הדבש (אינו מחמם ואינו מקרר) הופכת אותו לחומר נפוץ המסייע לחבר ולהרמן בין צמחים המרכיבים פורמולות שונות.

לדבש סגולות רבות לא רק באכילה או שימוש פנימי אלא גם בשימוש חיצוני על פצעים פתוחים, זיהומים וכוויות להחשת ריפוי הרקמה וצמצום הסיכוי לצלקת במקום הפציעה.

 

דגים ברפואה הסינית

 

רוב הדגים נחשבים ברפואה הסינית כבעלי איכות נייטרלית (אינם חמים ואינם קרים), טעמם מתוק- מלוח והם משפיעים על הקיבה והטחול, לפי הרפואה הסינית תפקידם לחזק צ'י ודם ולשפר ייצור חלב אם. דגי ימים צפוניים כמו סלמון, טונה, מקרל, אנשובי וסרדינים עשירים בחומצות אומגה 3 כמו EPA ו-DHA  המסייעות להתמודדות טובה יותר במצבי דלקת בגוף, מחלות של מערכת העיכול, מחלות לב, הפרעות מערכת החיסון, בעיות עור ועצמות.

הקרפיון אשר מככב על שלחנות חג רבים נחשב ברפואה הסינית לבעל איכות נייטרלית, טעמו מתוק והוא משפיע על הכליות והטחול. ביכולתו לצמצם נפיחויות במקומות שונים בגוף, לטפל בבצקת וצהבת ולסייע בייצור חלב אם.

 

לסיכום, מאכלי החג המסורתיים של ראש השנה יכולים להוות גם תרופות נפלאות למגוון מצבי חולי וחוסר איזון של הגוף, לכן מומלץ מאוד להכניס אותם למטבח גם בשאר ימות השנה ולצרוך מהם על בסיס קבוע, בצורה הכי פחות מעובדת וכמה שיותר טבעית שיש. בלחיצה כאן תוכלו למצוא גם מתכון נפלא לקציצות דגי ים ברוטב אדום, מוזמנים להכין לשולחן החג או להנות מארוחת צהריים מפנקת, בתיאבון :)

 

שתהא שנה טעימה ושופעת, חג שמח!

אורן

 
bottom of page