דיקור סיני אנדומטריוזיס
אם את סובלת מכאבי מחזור קשים, כאלה שמשתקים אותך, המאמר הזה נועד עבורך, כי ייתכן והכאב נובע בכלל מאנדומטריוזיס, בעיה גינקולוגית נפוצה המשבשת את חייהן של אלפי נשים ברחבי העולם.
מחקר מקיף שנערך בארה"ב הראה כי על אף שכ-25% מן הנשים בגיל הפוריות סובלות מאנדומטריוזיס, רק כקרוב ל-9% מהן אובחנו רשמית כלוקות בה בבדיקה גניקולוגית. ומה איתך?
אנדומטריוזיס היא מחלה בה רירית הרחם (אנדומטריום) אשר נועדה לצמוח רק ברחם נודדת החוצה מן הרחם, וגדלה בחלל האגן, ישנם מצבים נדירים יותר בהם היא גדלה באיזורים מרוחקים יותר כמו מעיים ואף באיזור הראש.
הבעיה מתחילה כאשר מגיע זמן המחזור ורירית הרחם אשר אמורה לנשור ולצאת החוצה מן הגוף, מגיבה לשינוי ההורמונלי המתחולל בגוף האישה, מדממת, אך כלואה במקום בו נוצרה הרקמה, וגורמת לכאבים עזים.
מהם הסימפטומים לאנדומטריוזיס?
הסימפטומים לאנדומטריוזיס הם: כאבים בין הוסתות או כאבים בימי הוסת, כאבים בעת קיום יחסי מין, כאבים במקביל לתנועת המעיים, אי פריון, תשישות ועייפות, עצירות, כאבי גב תחתון וסימנים נוספים המאפיינים את ימי הוסת כמו כאבי ראש, סחרחורות, בחילות, נפיחות בטנית ודימום וסתי כבד.
כל הסימפטומים שצוינו מעלה עשויים להשתנות בין אישה לאישה בהתאם למיקומה של הרקמה שגדלה מחוץ לרחם, והשלב בו היא מצויה, שהרי הרקמה עצמה מגיבה לכל התנודות ההורמונליות בגופה של האישה במהלך המחזור החודש, ולכן בימי הוסת יופיעו כאבים עזים באיזור האגן עקב הצטברות שאריות הרקמה שנשרה בחלל האגן.
אנדומטריוזיס, איך זה קורה?
אין תשובה ברורה לגבי הסיבה להתרחשות אנדומטריוזיס, אך ישנן כמה השערות.
ישנם המשערים כי תאים מרירית הרחם נדדו אל איזורים אחרים בחלל האגן על ידי זרם הדם או נוזל הלימפה, אך הסברה הנפוצה יותר היא כי בזמן המחזור תאים מרירית הרחם נדדו אל החצוצרות ומשם אל חלל האגן.
סברה נוספת, פחות שכיחה, היא כי תאי גזע אשר נותרו רדומים בגופה של האישה עוד מזמן היותה עובר, התפתחו בבגרותה תחת תנאים הורמונליים מסוימים, והפכו לתאי רירית רחם במקום הלא נכון.
עוד ייתכן כי קיום יחסי מין בזמן וסת או שימוש בטמפונים מעלה את הלחץ השלילי באיזור הרחם וגורם לחזרה של כמות דם גדולה יחסית דרך החצוצרות אל חלל הרחם, עובדה המעלה את הסיכויים לאנדומטריוזיס.
עוד השערה היא כי זיהום ניתוחי כלשהו או פעולה כירורגית גינקולוגית דוגמת גרידה (D&C dilation and curettage), ניתוח קיסרי, דיקור לשאיבת מי שפיר וכדומה עשויים להגדיל את הסיכויים לאנדומטריוזיס, בעיקר במקום בו נעשו תפרים לאחר ההליך הכירורגי.
מהו הטיפול לאנדומטריוזיס?
הפתרונות הקונבנציונליים המוצעים כיום לאנדומטריוזיס כוללים ניתוח להסרת רקמת הרירית או טיפול בחומרים סינתטיים (danazol או daocrine) המדמים את פעולת הורמון הטסטוסטרון לשם דיכוי הפרשת פרוגסטרון ואסטרוגן על ידי השחלה, ויצירת מצב דמוי גיל המעבר בו רקמת הרירית מתכווצת על מנת שיהיה ניתן להסירה בניתוח.
חשוב לדעת כי נטילה של חומרים אלו עשויה לגרום לתופעות לוואי שונות הכוללות ירידה במשקל, כיווצי שרירים, ירידה בהיקף החזה, הופעת שיער ופצעי אקנה בפנים, שינוי קול, פגיעה בתפקודי הכבד ודלקות בנרתיק.
אבל... אפשר גם אחרת (!)
וזוהי אינה פשרה. מדובר בחלופה טבעית יותר, מודעת יותר ונכונה עבור גופך.
לרפואה הסינית פתרונות חלופיים יעילים לטיפול באנדומטריוזיס הכוללים דיקור סיני ושימוש בצמחי מרפא שיקלו על סבלך, יאזנו את גופך ויעניקו לך שקט נפשי.
לפי הרפואה הסינית, אנדומטריוזיס הינו מצב בו תקיעות של צ'י ו/או דם באיזור הרחם או חוסר צ'י הגורמים להופעת הכאבים. אך חשוב לא פחות לאבחן האם ישנם סימנים נוספים המעידים על חום או קור בגופה של האישה, מהו אופיו של המחזור החודשי, וסימנים נוספים המאפיינים את בעיה זו.
עוד לפני תחילת הטיפול חשוב להבין את תמונת המצב הקיימת בגופך בעזרת תוצאות בדיקת אולטרסאונד או לפרוסקופיה ע"י רופא הנשים. לאחר מכן ייערך תשאול מקיף לבירור אופי הבעיה יחד עם אבחנת דופק ולשון אשר יסייעו לאבחנה וטיפול המותאם אישית עבורך.