דיקור סיני תסמונת המעי הרגיש
בעידן המאה ה-21, אשר בה ההישגיות והסטרס תופסים מקום נכבד אצל רובנו, תסמונת המעי הרגיש (IBS- Irritable Bowel Syndrome ) הינה הפרעה נפוצה, אשר מהווה בעיה שכיחה יחסית בקליניקה.
תסמונת המעי הרגיש הינה הפרעה במערכת העיכול, הכוללת מגוון תסמינים ביניהם כאב בטן עמום ומתמשך, או כאב עוויתי הבא בגלים, בטן נפוחה ותחושת מלאות, פליטת גזים בתדירות גבוהה, בחילות, עייפות, דיכאון, עצבנות, חרדות, פעילות מעיים מוגברת, רעשי מעיים (בורבוריגמוס) יציאות משתנות לסירוגין משלשול לעצירות, צואה בעלת מרקם רירי, כאבי ראש, גב והפרעות במערכת המין והשתן.
חשוב לציין כי בשנים האחרונות נמצא כי סטרס או לחצים שונים מביאים להחרפת התסמונת, כמו גם רגישות יתר של מערכת העיכול למזונות מסויימים או נטילת תרופות לזמן ממושך.
תסמונת זו נפוצה בנשים פי שניים מאשר בגברים, וסביר כי ידווחו על החמרה במצב התסמונת בסמיכות למחזור, לפניו או במהלכו.
תסמונת המעי הרגיש ברפואה הסינית
לפי הרפואה הסינית, תסמונת המעי הרגיש מיוחסת לסינדרום הקרוי "כבד פולש אל הטחול", סינדרום זה מתואר כמצב בו תקיעות של צ'י הכבד הנגרמת כתוצאה מסטרס, תסכול וכעס, משפיעה באופן ישיר על מערכת העיכול, מחלישה אותה ומתבטאת ביציאות לא סדירות (שלשול מתחלף בעצירות) ובתסמינים שצוינו מעלה.
הטיפול בתסמונת המעי הרגיש ברפואה הסינית
על הטיפול ב-IBS להיות מגוון כאשר מילת המפתח היא "אורח חיים", על הסובלים בתסמונת זו לטפל בה במספר דרכים על מנת להפחית ככל האפשר את התסמינים השונים, תוך הסתייעות בכלים השונים שמציעה הרפואה הסינית כמו דיקור סיני, צמחי מרפא, תזונה סינית, יחד עם רפלקסולוגיה, שיאצו ושיטות נוספות לשחרור והרגעה כמו צ'י קונג, מדיטציה, דמיון מודרך ונשימה נכונה.
במצב בו חולשת הטחול בולטת יותר נבחין ביותר שלשולים לעומת מצב בו תקיעות צ'י הכבד דומיננטית יותר ואז נבחין יותר בעצירות.
מאחר ומדובר בתסמונת המשלבת תקיעות של צ'י הכבד עם חולשת הקיבה והטחול, חשוב גם לחולל שינוי תזונתי אשר לפי הרפואה הסינית יניע את הכבד ויחזק את הטחול:
חשוב להימנע מצריכה של:
• מזון מטוגן ושומני, בשר מעובד (נקניקים ונקניקיות) וכד'.
• מזון מעובד המכיל חומרים משמרים, חומרים מלאכותיים, מונוסודיום גלוטמט, אבקת אפיה, סוכרזית וכו'
• שתיה ממותקת ואלכוהול
• קמח לבן ומוצריו (פיתות, לחם לבן, בגט, פסטה, בורקס וחבריהם)
• סוכר לבן ומוצריו (ממתקים, סוכריות וכד')
• חלב ומוצריו (שמנת, מעדנים, גבינה, קוטג' וכד')
חשוב להשתדל לא לאכול ארוחות גדולות מדי, ולא מורכבות מהרבה מרכיבים (פחות מרכיבים – יותר קל לגוף למיין ולפרק את המזון), לאכול לאט ולא מול גורם מסיח כמו טלויזיה, עיתון או מחשב.
חשוב להקפיד על שעות אכילה קבועות ולא לאכול ארוחות כבדות המכילות בשר או פחמימות בשעות הערב.
לעומת זאת, מומלץ לצרוך יותר מן המזונות הבאים:
• שתיה מרובה של מים, עדיף בתוספת צמחים ושורשים כמו מנטה, מליסה, רוזמרין, גי'נג'ר, בבונג, שמיר, הל, כמון, בצל ירוק, כורכום ובזיליקום, ניתן להוסיף גם לאוכל.
• מזון המותאם לעיכול של טחול חלש כמו פחמימות מורכבות ודגנים מלאים כמו גזר, בטטה, דלעת, סלק, אורז בסמטי, דוחן, קינואה, גריסי פנינה ושיבולת שועל.
• פירות מבושלים כמו משמש, פאפאיה, דובדבן, תמר, אפרסק, ענבים וליצ'י.
• שעועית מש (מנג) מומלצת ביותר, עדיף מונבטת ולא מבושלת, כך ניתן להפיק ממנה את מירב הפוטנציאל האנרגטי להנעת הכבד.
יש לך עוד שאלות על הטיפול בתסמונת המעי הרגיש? השאר/י פרטים ואחזור בהקדם