ימים של חורף סגריר בחוץ מתאימים בול לאָש אֶ-רֶשְתֵה. הפירוש לשמו הפרסי של המרק הזה הוא מרק אטריות (אש- מרק, רשתה- אטריות) את האשרשתה מכינים בדרך כלל באירועים שמחים, כשילד חדש שנולד במשפחה, מוציא שן ראשונה, כשקרוב חוזר מטיול ארוך, או כל בשורה משמחת אחרת, העיקר להיות יחד במטבח סביב סיר צבעוני ומהביל.
באש א-רשתה קטניות כמו חומוס, עדשים ושעועית שהן מקור מעולה לאשלגן, סידן, ברזל וויטמין B. ההנבטה שלהן לאחר ההשריה מרככת אותן יותר ומשדרגת את הטעם. מומלץ מאוד :)
ברפואה הסינית קטניות משתייכות לכליות, שבאחריותן בין היתר התפתחות המח וויסות המטבוליזם בגוף. ככלל, לקטניות אפקט משתן ומייבש לכן כדאי לשלב אותן עם מזון שומני כלשהו (כמו בחומוס יחד עם טחינה) שילחלח ויאזן את האפקט הזה, במקרה הזה יש את הבצל המטוגן, שתיכף נדבר עליו, או היוגורט.
עוד מרכיב חשוב במרק הוא הסלק, השורש ועלי המנגולד. לפי הרפואה הסינית לשורש הסלק אפקט של חיזוק דם ואנרגטיקה מקררת. במטבח הפרסי, שמסווג מזונות לקרים וחמים, נחשב הסלק לקר.
בצורתו המסורתית, אחרי שיוצקים את המרק לצלחת, מניחים מעליו קצת בצל מטוגן עם נענע יבשה, שילוב מנצח שמשדרג את המרק בצורה מופלאה.
אם תרצו, את אטריות הביצים הדקיקות תוכלו להחליף באטריות אורז או אטריות מעמילן שעועית. פשוט לבשל אותן במים עד ריכוך, לסנן, לשטוף במים קרים ולשלב במרק בהגשה.
כדאי להכין אותו בסיר גדול כדי שיהיה מספיק לכולם, ולאכול אותו עם חברים ומשפחה במטבח הומה, מלא צחוק ושמחה, מגישים אותו עם מלא מיץ לימון טרי, או יוגורט, או כוסית של עראק... התוספת האחרונה היא האהובה עליי ביותר. אז.. שנתחיל?
מה צריכים ? (מנה ל-6 אנשים)
1 כוס חומוס
1 כוס עדשים שחורות או חומות
1 כוס שעועית לבנה
4-5 סלקים קלופים חתוכים לקוביות בגודל 1 ס"מ
1 חבילת עלי מנגולד (עלי סלק) שטופים וקצוצים
מלח
פלפל שחור
2 כפות קמח לבן או קורנפלור (עמילן תירס)
2 חופנים של אטריות ביצים דקיקות
איך מכינים?
משרים למשך לילה שלם בקערה מלאה במים את החומוס, השעועית הלבנה והעדשים (עדיף להנביט אותן אם יש לכם מספיק זמן).
ממלאים סיר גדול (בנפח 5 ליטר) במים עד חציו ומרתיחים.
כשהמים רותחים מכניסים את השעועית והחומוס ומבשלים על אש גבוהה.
כעבור 10 דקות מכניסים לסיר את קוביות הסלק ומדי פעם בודקים אם החומוס והסלק התרככו והתבשלו מספיק (עד שאפשר למעוך גרגיר חומוס בשתי אצבעות).
כשהחומוס וסלק מבושלים דיים מוסיפים את עלי המנגולד והעדשים, מתבלים במלח ופלפל שחור ומבשלים עוד 20 דקות על אש בינונית.
במקביל, מכינים בלילה מ-2 כפות קמח וכוס 1 של מים קרים, בוחשים היטב עד לקבלת מרקם סמיך ואחיד ללא גושי קמח ויוצקים תוך כדי בחישה בכף גדולה לסיר המתבשל.
לקראת ההגשה מוסיפים 2 חופנים של אטריות דקות, מערבבים בעדינות ומכבים, מחכים כ-10 דקות, בוחשים שוב בעדינות ומוזגים לקערה (**אם משלבים אטריות אורז אפשר לדלג על השלב הזה ולהניח אטריות שבושלו מראש בקערה של כל סועד בנפרד)
בוזקים מעל כל צלחת רצועות בצל שטוגנו בשמן עם כורכום ואבקת נענע יבשה (לפי הטעם) ומגישים לצד לימון טרי או יוגורט.
בתיאבון!
אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!