top of page

כיסונים מרפאים- חורף

העולם שלנו נע ללא הרף, מספר סיפור מעגלי של עונות שנה שמתחלפות ללא הפסק, נותנות לנו הזדמנות מחודשת להישיר מבט אל יופיו של הטבע. ובהתחלפות הזו יש פוטנציאל קסום, גלומה בה הזדמנות לריפוי והקשבה לגוף, כזו שיכולה להתבטא גם בהקשבה לצלחת, במרכיבים של האוכל שאנו אוכלים, ובחירה טובה יותר של המרכיבים שנכונים לנו.

בכיסונים מרפאים בחרתי ליצור בכל עונה כיסון שמספר אותה בצבע, במרכיבים ובטעם. החורף שמשתייך לפאזת המים הוא הראשון במעגל. המים הם ראשית הכל, וברפואה הסינית הם קשורים לכליות ושלפוחית השתן. צבעם כחול-שחור והטעמים הם הטעם המלוח והמר, שבגלל כיוון פעולתם מטה ופנימה רצוי להוסיף להם מזון מחמם.

האתגר כאן היה ליצור טעם מלוח אבל נעים לחיך, שגם מפתיע בעומק שלו. במטבח הסיני הטעם העמוק, המרוכז, שנקרא nóng liè 浓烈 מגיע בדרך כלל מצירים של בישול ארוך, שנותנים שכבה נוספת, מבוססת וטעימה למנה. כאן נעזרתי בערמונים, פטריות שיטאקה ומשחת מיסו כדי להשיג טעם דומה.

המלית

בחורף גלום פוטנציאל הצמיחה, כל מה שנאסף בסתיו ישמש את החיים בטבע להישרדות בחורף, עד בוא האביב. המזונות המייצגים את החורף ותומכים בכליות מייצגים רעיון של אנרגיה דחוסה, כמו זו של הקטניות (או אם תרצו "קידניות"). כאן בחרתי להשתמש בשעועית האזוקי (או אדוקי), שברפואה הסינית נחשבת למחזקת צ'י הטחול על ידי שיתון וניקוז לחות מהגוף, לכן היא יכולה להתאים למצבים של בצקות והצטברויות נוזלים, עייפות וחולשה, נטיה להשמנה, נפיחות בטנית ומלאות, בחילות ותיאבון ירוד על רקע חולשה של צ'י הטחול. היא יכולה לסייע למצבים הנובעים מחום ,לחות ורעילות בגוף כמו אקנה, פרונקלים, הפרשות וגינליות, דלקות בדרכי השתן ועוד. היא נחשבת גם למניעת דם, לכן יכולה לסייע במצבי תקיעות דם.

כדאי להשרות את האזוקי לילה לפני הבישול בקערה עם המון מים, ולבשל אותה בסיר עם פיסת אצת קומבו שתעזור בריכוך השעועית ותעשיר את התבשיל במינרלים. לאחר מכן מסננים, וטוחנים במעבד מזון עד לקבלת מרקם חלק.

הערמונים (Li Zi בתעתיק מסינית) בעלי הטעם האגוזי נחשבים ברפואה הסינית למזינים את הטחול והקיבה, לכן הם יתאימו למצבי בחילות, צ'י מורד, נפיחות, שלשול וגם עצירות הנובעים מחולשת איברים אלו. הם גם תומכים בצ'י וג'ינג הכליות (הפוטנציאל האנרגטי והחומרי הגלומים בכליות) שעשויים להתבטא בכאבי גב תחתון, כאבי ברכיים, שיניים חלשות, הרטבת לילה, אי שליטה על סוגרים. הערמונים משפרים את זרימת הדם בגוף על ידי הנעת דם ויסייעו במצבים כמו אף מדמם ופצעים כרוניים קשים לריפוי.

מרכיב נוסף ששילבתי במלית כדי להעניק לה טעם עמוק הן פטריות השיטאקה (Shiitake). לפטריות המאכל עולם רחב ועשיר בטעמים, צורות, צבעים ומרקמים, וחלקן נחשבות לפטריות מרפא ברפואות המסורתיות השונות. פטריית השיטאקה פופולרית מאוד במטבחי סין ויפן והחומרים הפעילים המופקים ממנה נחקרים בעשורים האחרונים בהקשר של הורדת רמות כולסטרול LDL, עידוד פעילות תאי מערכת חיסון, שיפור נשימה תאית והתמודדות עם מחלות ויראליות. האנרגטיקה של השיטאקה היא נייטרלית ולפני השימוש בה יש להשרותה במים חמימים למשך 20 דקות.

אז אזוקי, ערמונים ושיטאקה יש כבר, ואיתם גם אטריות עמילן שעועית קצוצות שיקנו למלית מרקם אורירי יותר ובצל ירוק וג'ינג'ר, שיתנו למילוי אנרגטיקה מחממת ויקלילו קצת את המרקם הדחוס. לטעם המלוח תרמה גם משחת מיסו כהה שעשויה מפולי סויה מותססים ומעניקה למילוי מליחות עדינה.

הכיסונים

כדי לחבר את הכיסונים לפאזת המים שצבעה כחול-שחור הכנתי בצק שנצב בשחור בעזרת אבקת פחם פעיל שנותנת לכיסון מראה גותי-יוקרתי. מאוד נחמד ומסקרן. אבקת הפחם הפעיל לא מסוכנת לשימוש בכמות קטנה (חצי כפית על רבע קילו קמח) ואפשר למצוא אותה בחנויות הבישול, אם רוצים צבעי מאכל נוספים מהטבע אפשר להשתמש גם באבקת אבץ או בדיו דיונון (SEPIA) שיתנו תוצאה דומה.

למלית

150 גר' שעועית אזוקי, לאחר השריה במים למשך לילה

פיסת אצת קומבו בגודל 5*5 (תוכלו למצוא אותה במדפי חנויות הטבע, לגזור את הגודל המתאים בעזרת מספריים)

1/4 כוס ערמונים קלופים קצוצים

3 פטריות שיטאקה , לאחר השריה של 20 דקות במים חמימים

1 כפית שורש ג'ינג'ר קצוץ

4 זנבות בצל ירוק קצוץ

1/4 כפית משחת מיסו כהה, מומסת ב-2 כפות מים חמים

1 כפית שמן שומשום

1 כף רוטב סויה

פלפל שחור ומלח לפי הטעם

לכיסונים

2 כוסות קמח לבן מנופה

חצי כפית מלח

1 כף שמן שומשום

120 מ"ל מים פושרים

1 כף קמח תפוחי אדמה

1/2 כפית אבקת פחם פעיל

איך מכינים?

  1. מבשלים את שעועית האזוקי ואצת הקומבו בסיר מלא מים, מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש עד לריכוך השעועית (בערך 30 דק'). מסננים וכשמתקרר טוחנים את השעועית בבלנדר עד לקבלת מרקם חלק.

  2. קוצצים את פטריות השיטאקה.

  3. מערבבים יחד את כל חומרי המלית ונותנים להם מנוחה כחצי שעה לספיגת טעמים.

  4. להכנת הבצק יש לערבב תחילה את המוצקים, תוך כדי בחישה (ידנית או בבלנדר) מוסיפים את שמן השומשום והמים עד לקבלת בצק גמיש. עוטפים היטב בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח כחצי שעה.

  5. כעבור חצי שעה לשים את הבצק ומגלגלים אותו לרול. חותכים כל רול ל-12 חלקים שווים ובעזרת מערוך מרדדים כל חלק לעיגול דקיק בתנועה ממרכז העיגול כלפי חוץ, מניחים במרכז כל עיגול כפית שטוחה מהמלית, מקפלים את העיגול לחצי, ומהדקים את שולי הכיסון במרווחים שווים (אפשר להיעזר במשטח עבודה).

  6. מעבירים את הכיסונים לסיר אידוי ומאדים כ- 8 דקות . כשמוכן אפשר לטבול ברוטב שתרכיבו מרוטב סויה, טיפה יין אורז ובצל קצוץ.

בתיאבון!


אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!

פוסטים קשורים

הצג הכול
bottom of page