גולפר- Golpar- گلپر
באנגלית: Persian Hogweed
שם בוטני: Heracleum persicum
הגולפר הוא אחד התבלינים הכי מסקרנים שיש במטבח הפרסי, וחוץ מהצורה הממש מעניינת שלו (מעין מניפה מלכותית מהודרת), הטעם שלו מאתגר את בלוטות הטעם ומשתנה בהתאם למאכל אותו הוא פוגש. הטעם החריף וטיפה מר שלו הופך כל מאכל שיש בו גולפר לסוג של הרפתקה ללשון.
במטבח הפרסי קיימת חלוקה למזונות בעלי השפעה מקררת על הגוף (sardi) או מחממת (garmi), הגולפר נחשב לכזה שמחמם.
הגולפר צומח פרא באיזורים ההרריים של איראן. בשווקים יש מי שקוראים בטעות לזרעים שלו Angellica seeds, אך לא מדובר באותו הצמח כלל.
ברפואה הפרסית ידוע הגולפר כמפיג נפיחות בטנית ומסייע לסובלים מעיכול חלש ותיאבון ירוד, אנטיאוקסידנט (מונע חמצון) ומגביר ייצור חלב אם. במטבח אפשר למצוא אותו בהרבה מנות מסורתיות, לרוב כדי לאזן את המנה מבחינת חום-קור.
הגולפר נפוץ כתבלין בסיס במטבח, טחון יחד עם מלח בתערובת בשם Golpar Namak, שמפזרים על חומרי גלם מקררים כמו מלפפונים, רימונים, פול מבושל, עדשים מבושלות, שעועית מבושלת, שזיפים, אורז, אפשר לשים ממנו בתבשילי חורשט שונים או בצנצנת החמוצים (בפרסית (torshi, או ב- doogh (דוע' או דוג) שהוא משקה יוגורט פרסי מתובל בנענע יבשה.
בתמונה: גולפר טחון ורימוני חורף
אהבתם? זה הזמן לסמן לב אדום ואוהב כאן למטה ולשתף חברים!
Comments