top of page

נורוז Nowruz- ראש השנה הפרסי

שינויים בטבע הם דבר מרתק. האופן בו מתרחשת התמרה בזמנה הנכון באמת מספר סיפור שלם, ולכן במרוצת השנים המציאו בני האדם חגים, מסורות ומנהגים שמציינים את השינוי בעזרת סמלים. אחד החגים הכי בולטים לכך באירן ובעדה הפרסית הוא חג הנורוז.


היום, 21.3 ,יום שוויון האביב, הוא יום בו מציינים באירן וברחבי העולם את ראש השנה הפרסי, או חג האביב שנקרא נורוז ( نو روز) ופירושו המילולי הוא "יום חדש" . מאחר וזהו לא חג דתי (במקור חג פגאני) נהוג לציין אותו גם בקרב יהודי איראן, אז וגם היום. הנורוז נמשך 13 ימים, בסיומם הוא מצוין בפסטיבלים ססגוניים ברחבי איראן.



שולחן חג הנורוז במסורת הפרסית

חג הנורוז מסמל את תחילת האביב, פריצתו של פרק חדש במעגל השנה שמביא איתו התחדשות, ניקוי ויציאה אל האור, המסורת העיקרית בחג זה הוא עריכת שולחן הנקראת "האפט סין" هفت‌ سین Haft- seen (האפט-7, סין- האות סין "س") – השולחן החגיגי בבית המשפחה כולל 7 מאכלים המתחילים באות סין "س" ומסמלים כל אחד בדרכו את החיבור לטבע, לאדם, לשמיים ולארץ:

  • סבזי (sabzeh) - צלחת נבטי שעורה, חיטה, שעועית מש או עדשים- מסמלת צמיחה ולידה מחדש.

  • פודינג חיטה מתוק (Samanu) המסמל עוצמה וכח.

  • זית פרסי מתוק מיובש (סנג'ד או סנג'ט Senjed) עליו נאמר כי בשיא פריחתו ריחו המשכר ופירותיו גורמים לאדם "לרחף באויר" ולהתאהב, לכן הוא מסמל אהבה.

  • סומאק (Sumac) - תבלין הסומק שצבעו אדום עז, טעמו חמצמץ, מסמל את צבע הזריחה ופריון.

  • חומץ (Serkeh)- המסמל סבלנות ונסיון חיים על שום היותו תוצר של סבלנות, התמדה והשקעה.

  • תפוח (Seeb)- המסמל יופי ובריאות

  • שום (Seer)- המסמל ריפוי ובריאות

יחד איתם, יונחו על השולחן המעוטר עוד סמלים מייצגים כמו פרחי יקינטון או נרקיס (סמל לעונת החורף שמסתיימת לה), מטבעות (סמל לעושר), שעון (סמל למעגליות הזמן), נרות ומראה (נרות המסמלים אור ושמחה ומראה המעצימה את האור, וכסמל לעבר והישן, זה בתוך המראה אל מול ההווה החדש, זה שמחוצה לה), ביצים צבעוניות וקערה עם דג זהב (סמל לחיים ופריון), לידם נהוג להניח גם ספר רוחני-דתי המכיל דברי חוכמה ורוח כמו קוראן, תנ"ך, כתבי האווסטה של זרתוסטרא, ספר ה"שאה-נאמה" ("ספר המלכים") מאת המשורר פרדוסי ( فردوسی) או הדיואן מאת המשורר הסופי חאפט' (حافظ) .


ומה יש לאכול?

התפריט הירוק של הנורוז כולל גם הוא מאכלים מסורתיים המסמלים שפע וברכה כמו ירק, אטריות, דגים ומתוקים:

· מרק קטניות פרסי עם אטריות ( אש-רשתה )- האטריות כסמל לאריכות ימים

· אורז עם דג ועשבי תיבול (סבזי פולואו בא מהי)

· פשטידת ירק ( קוקו סבזי או חגינה)

· בקלאווה, עוגיות חומוס, עוגיות אורז, סוכריות שקדים מצופות סוכר (נוג'ל, Noghl)


האביב הסיני- זמן העץ

משמעויות האביב בפילוסופיה הסינית די קרובות מבחינה רעיונית לזו של הנורוז. האביב, שצבעו ירוק כולו אומר סדר חדש, תנועה, לבלוב והתרחבות, זהו סימן ראשון של יאנג פורץ, אנרגיה של תנועה מתוך היין הרדום של החורף שמסתיים לו.

האיבר המזוהה עם האביב הוא הכבד, האחראי לניקוי רעלים מהדם, ומאפשר לאדם התחדשות פנימית על מנת שיוכל לנוע ולפרוץ קדימה. הטעם החמוץ שמזוהה עם עונת האביב כדאי שיהיה נוכח בצלחת במידת מה, אבל לא יותר מדי, שהרי הטעם החמוץ תנועתו כלפי פנימה ופעילותו מכווצת את הרקמות. ואילו האביב מייצג את התנועה הפוכה- החוצה ומעלה.

האביב מביא איתו אל המטבח שפע ירוק ועכשיו הזמן המתאים לארח אותו בצלחת- עלים ירוקים כמו קייל, מנגולד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, רשאד, נענע, סלרי, ארוגולה, ריחן, טימין, רוזמרין, שומר, עירית, בצל ירוק ושום ירוק. כדאי להתנסות גם בהשריה והנבטה של קטניות, זרעים ודגנים כמו עדשים, שעועית מש, שעועית אזוקי, אלפלפא (אספסת), שעורה, כוסמת. להם יש ערך בחידוש הכבד, וניקוי הלחות מהגוף לקראת האביב.


שנצא כולנו מחוזקים יותר אל אביב בריא יותר. אביב שמח! NOWRUZ MOBARAK!


פוסטים קשורים

הצג הכול

Comments


bottom of page