יש שיגידו שמוצרי חלב ורפואה סינית הם כמו שמן ומים. האמנם?
האם כל מי שיגיע למטפל בתזונה סינית יקבל המלצה אוטומטית להפסיק לצרוך אותם? אם כן, למה? ואם לא- גם למה? מה ההבדל בין מוצרי חלב פרה לבין כאלה שהוכנו מחלב עזים או כבשים ולמי כל אחד מהם יתאים? פוסט מיוחד עושה לכם סדר בשאלות הכי נפוצות שאני פוגש ממטופלות ומטופלים בקליניקה.
בגדול- מה אומרת הרפואה סינית על מוצרי חלב?
ברפואה הסינית המסורתית (TCM), מוצרי חלב נתפסים לרוב כמזונות בעלי תכונות קרירות ולחות.
הנה כמה נקודות מרכזיות על היחס למוצרי חלב ברפואה הסינית:
לחות וליחה: מוצרי חלב נחשבים כמזונות שמייצרים לחות וליחה בגוף. לפי הרפואה הסינית, צריכה מוגזמת של מוצרי חלב יכולה לגרום להצטברות ליחה בגוף, מה שעלול להחמיר מצבים כמו גודש באף, שיעול עם ליחה, ובעיות עיכול.
השפעה על מערכת העיכול: חלב ומוצריו יכולים להכביד על מערכת העיכול אצל אנשים מסוימים, במיוחד אם יש להם חוסר איזון במערכת העיכול. במקרים כאלה, מומלץ להימנע ממוצרי חלב או לצמצם את הצריכה שלהם.
איזון אנרגטי: ברפואה הסינית, ישנה התייחסות לאנרגטיקה של המזון מאחר והוא משפיע על האקלים הפנימי שלנו. מוצרי חלב נחשבים כמזונות בעלי אנרגיה קרה, ולכן הם פחות מומלצים לאנשים עם נטייה לקור או לחוסר צ'י.
מצבים בריאותיים ספציפיים: ישנם מצבים בריאותיים שבהם הרפואה הסינית ממליצה להימנע ממוצרי חלב, כמו למשל במקרים של בעיות עור (אקנה, אטופיק דרמטיטיס), מחלות בדרכי הנשימה, ובעיות בעיכול.
ומה ההבדל בין מוצרי חלב פרה למוצרי חלב עיזים או חלב כבשים?
ההבדלים בין מוצרי חלב מפרה, עזים וכבשים נוגעים בעיקר לתכונות האנרגטיות ולמידת הלחות שהם יוצרים.
הנה מספר הבדלים עיקריים:
חלב פרה:
נחשב לקר ומייצר לחות רבה, ולכן עלול לגרום להצטברות ליחה במערכת הנשימה ובעיות עיכול אצל אנשים מסוימים. הוא פחות מומלץ במצבים של חולשת טחול וקיבה הנחשבים ברפואה הסינית למטבח של גופנו.
חלב עזים:
נחשב לקל יותר לעיכול בהשוואה לחלב פרה. פחות נוטה לייצר לחות וליחה, ולכן יכול להיות בחירה טובה יותר לאנשים עם בעיות נשימה או עיכול. מבחינת האנרגיה, חלב עזים נתפס כחמים יותר בהשוואה לחלב פרה.
חלב כבשים:
לחלב כבשים תכונות ביניים בין חלב פרה לחלב עזים, הוא נחשב לעשיר יותר בשומן ולכן עשוי להיות כבד יותר לעיכול, אך מייצר פחות לחות וליחה מחלב פרה. גם הוא נחשב כקל יותר לעיכול בהשוואה לחלב פרה אך כבד יותר מחלב עזים. מבחינת אנרגטית הוא נחשב למחמם יותר בהשוואה לחלב פרה.
אילו סוגי חלב ומשקאות יכולים לשתות מי שלא רוצים או יכולים לצרוך מוצרי חלב?
היום אפשר למצוא בשוק מגוון רחב של תחליפי חלב ומשקאות שאינם כוללים מוצרי חלב, והם מתאימים לאנשים שמעדיפים להימנע ממוצרי חלב מסיבות בריאותיות (כמו אלרגיה או רגישות חריפה ללקטוז), אתיות (אם אתם טבעונים) או מסיבות אחרות.
כמו בכל דבר, גם כאן כדאי לקרוא את האותיות הקטנות בגב האריזה ולבדוק טוב טוב מהם מרכיבי המשקה שאתם קונים (כן כן, כמעט כולם ייקראו על ידי היצרן "משקה" ולא "חלב", כדי שיוכלו להוסיף לו מרכיבים אחרים ובכך לתמרן בצורה קלה יותר מול משרד הבריאות ומולנו הצרכנים) בלא מעט מהם יש סוכר שממתיק או רכיבים אחרים כמו שמנים ומשפרי טעם ומרקם לא טבעיים, שעדיף להימנע מהם.
חלב סויה:
עשוי מפולי סויה, והוא אחד מהתחליפים הנפוצים ביותר לחלב פרה. מכיל כמות גבוהה של חלבון וצורתו עשירה וקרמית. חלב סויה לרוב מועשר בויטמינים ומינרלים כמו סידן וויטמין D. ברפואה הסינית חלב סויה נחשב למקרר יחסית, אך יותר קל לעיכול מחלב פרה.
חלב שקדים:
עשוי ברובו ממים וקצת שקדים (אלא אם אתם מכינים אותו בבית) לרוב נמצא בו עוד מרכיבים כמו שמנים צמחיים, אצות ועוד חומרים שישפרו את טעמו. חלב שקדים נחשב לדל קלוריות ושומן. הוא בעל טעם אגוזי עדין ומרקם קליל. גם הוא מועשר לעיתים בסידן וויטמין D. ברפואה הסינית הוא נחשב לנייטרלי עד קריר, מסייע בחיזוק הריאות ולחלוח המעי ולכן מטפל במצבי יובש, מרגיע ומאזן.
חלב קוקוס:
עשוי מקוקוס ומים, גם כאן יש תוספות שכדאי לשים לב אליהן ורצוי לרכוש את הגרסא האורגנית. בעל טעם עשיר ושומני, מתאים לבישול ולאפייה, מאוד דומיננטי בטעם. עשיר בשומנים רוויים. מי מכם שמעוניינים בטעם הקוקוס עם פחות שומן יכולים ללכת על נוזל קוקוס, הוא פחות סמיך וכבד. ברפואה הסינית חלב קוקוס נחשב כבעל תכונות חמות, מתוקות ומלחלחות.
חלב שיבולת שועל:
עשיר בסיבים תזונתיים. יש לו מרקם קרמי וטעם מתוק טבעי. חלב שיבולת שועל ברפואה הסינית נחשב לניטרלי עד מעט קריר, עם טעם מתקתק שמחזק את מערכת העיכול והטחול, ומספק לחות והזנה קלה לגוף. הוא מתאים לאנשים עם בעיות עיכול קלות, מתח ולחץ, ויובש קל בריריות הגוף.
חלב אורז:
חלב אורז הוא בעל מרקם קליל וטעם מתוק. הוא דל בחלבון ויכול להיות מועשר בויטמינים ומינרלים, חשוב לקרוא על גבי האריזה מה עוד הוא מכיל. ברפואה הסינית חלב אורז נחשב לנייטרלי יחסית, עם טעם מתוק ועדין שמחזק את מערכת העיכול והטחול ומספק לחות קלה לגוף. הוא יתאים לאנשים עם בעיות עיכול קלות, יובש קל, ומצבי חולשה.
וכמו במפגשי הבישול והטיפול, גם כאן אני מדגיש- אין תזונה שמתאימה לכולם. כל אחד מאיתנו והמזון שמתאים לו, לפי האקלים הפנימי שלו, ומה שמתאים לו לצרוך. לכן כל האמור לעיל אינו ייעוץ או המלצה תזונתית. חשוב מאוד להתייעץ עם מטפל מוסמך שיוכל להתאים לכם בצורה מטבית את התזונה, וללווות אתכם בדרך הריפוי שלכם.
בכל שאלה נוספת אשמח לסייע. בריאות טובה וימים שקטים. אורן.
מעניין שבהולנד, מדינה יחסית קרה ולחה, צורכים המון חלב פרה. ואולי יש להולנדים בעיות בריאות בעקבות זה שאני לא מודעת אליהן. בכל מקרה, פוסט מעניין. תודה!