חוסר איזון בבלוטת התריס
בלוטת התריס (תירואיד) הינה בלוטה אנדוקרינית המווסתת את קצב חילוף החומרים בגוף, הבלוטה ממוקמת בצידי קנה הנשימה ואחראית לייצור תקין של החומר טירוקסין לתצרוכת הגוף.
ייצור הטירוקסין לגוף הוא תוצר של הורמון התירואיד (TSH-Thyroid Stimulating Hormone) המופרש מבלוטת ההיפותלמוס שבמח, יחד עם החומר יוד אשר מגיע אל בלוטת התירואיד מזרם הדם, ונספג בכמות מזערית מן המזון שאנו אוכלים.
הטירוקסין המופרש לדם ומשם אל תאי הגוף חיוני לחילוף החומרים בגופנו ולהכתבת קצב הבניה וההריסה של תאי גופנו, ובכך בעצם הוא הנותן את "האות הביולוגי" לתא ומסמן לו כי עליו לחדש את החלבונים המרכיבים אותו.
האבחנה הרפואית של חוסר איזון בבלוטת התריס (יתר או תת פעילות) מתבצעת באמצעות בדיקת רמות ה-TSH, T3 ו-T4 בדם, כמו גם בבדיקות נוספות כמו אולטרה סאונד, ביופסיה, וסריקת יוד רדיואקטיבי בהתאם למצבו הרפואי של המטופל.
חוסר איזון בבלוטת התריס יכול להתבטא ביתר פעילות או בתת- פעילות של הבלוטה.
יתר פעילות של בלוטת התריס
מצב של יתר פעילות של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם) עשוי להתבטא במספר סימנים וסימפטומים הכוללים פעימות לב, נשימה מואצת, היפראקטיביות, תחושת חום תמידית ,הזעה מתמדת, ירידה במשקל, פעילות מעיים מואצת ותחושת חרדה.
ישנם מספר גורמים ליתר פעילות של בלוטת התריס, ובדיקה רפואית מקיפה אצל רופא המשפחה חשובה לאבחון הבעיה. בין הגורמים יכולים להיות דלקת בתירואיד (תירואידיטיס), גידול על בלוטת התריס, או מחלה אוטואימונית הנקראת מחלת גרייבס (Grave's Disease)-
מחלת גרייבס נפוצה בעיקר בקרב נשים (כמו מחלות אוטואימוניות נוספות אחרות) ובמסגרתה הגוף מפתח נוגדנים הדומים לחומר המיוצר בבלוטת ההיפותלמוס שבמח (TSH) ואלו מפעילים את בלוטת התירואיד באופן עודף. סימן בולט לחולים במחלה הוא פגיעה בשרירי העיניים, צניחה או נפיחות של גלגל העין באופן חריג.
הטיפולים האפשריים ליתר פעילות של בלוטת התריס כוללים טיפול תרופתי, טיפול ביוד רדיואקטיבי או הסרה כירורגית של הבלוטה באופן מלא או חלקי (הליך פחות נפוץ כיום)
תת פעילות של בלוטת התריס
מצב של תת פעילות בלוטת התריס (היפותירואידיזם) עשוי להתבטא באי סבילות לקור, השמנה, נפיחות של בלוטת התריס (מצב הקרוי זפקת או גויטר) דופק איטי, שיער דק, ציפורניים שבירות, חיוורון, עייפות, תחושת דכדוך ומצב רוח דכאוני.
ישנם מספר גורמים לתת פעילות בלוטת התריס, ביניהם מחסור ביוד הדרוש לבלוטה (מצב נדיר בעולם המערבי), טיפול ביוד רדיואקטיבי, גידול בבלוטת ההיפופיזה, ייצור נמוך של הורמון TRH בבלוטת ההיפותלמוס שבמח, או מחלת השימוטו (שבה מערכת החיסון של הגוף מזהה את בלוטת התריס כפולש ומשמידה את תאיה).
הטיפול לתת פעילות בבלוטת התריס כולל נטילה של תרופת האלטרוקסין אשר מכילה תירוקסין מלאכותי.
חוסר איזון בבלוטת התריס ברפואה הסינית
ברפואה הסינית, הגורמים לחוסר איזון בבלוטת התריס נקשרים לחוסר איזון באיברים שונים כמו הכבד, הטחול, הלב, והכליות. תנועה לא סדירה של צ'י יכולה לגרום להיתקעות של ליחה שתחסום את איזור הצוואר ואת הזרימה התקינה של הצ'י והדם לאיזור, בעיה שתתבטא בין היתר בנפיחות הבלוטה (גויטר), גושים או גידול באיזור הצוואר, וסימנים נוספים הנלווים למחלה.
הטיפול בכל אחד מן המצבים שתוארו לעיל משתנה בהתאם למצבו של כל חולה, ולחומרת הופעתם של התסמינים. באמצעות אבחון מקיף הכולל תשאול, לקיחת דופק ולשון ופעולות נוספות ניתן יהיה לקבוע מהי אסטרטגיית הטיפול המתאימה.
הטיפול בחוסר איזון בבלוטת התריס כולל דיקור סיני, נטילת מרשם צמחי מרפא ומתן דגשים לתפריט היומיומי לפי התזונה הסינית, יחד עם טיפול רפלקסולוגיה.כך בשילוב שיטות אלו יחדיו, ניתן להשיג הקלה במצבו הפיסי והמנטלי של המטופל, ולסייע לו להרגיש טוב יותר.
רוצה לדעת עוד על הטיפול בחוסר איזון בבלוטת התריס? יש לך שאלה? השאר/י פרטים ואשוב בהקדם